En av de mest kända musikalerna i världen är Cats. Det är en riktig dansmusikal som hade premiär år 1981. Cats skrevs av den välkända kompositören Sir Andrew Lloyd Webber och musikalens texter bygger bland annat av T.S. Eliots dikter från De knepiga katternas bok som bearbetats.

Cats – en riktigt välkänd dansmusikal

Premiären av Cats skedde i London och därefter spelades den, utan uppehåll, i 20 år. Den spelades även på Broadway och har fortsatt att skapas i nya uppsättningar. Vad som gör musikalen så unik är att den, till skillnad från andra musikaler, saknar en talad dialog. Handlingen är baserad på T.S. Eliots dikter och visar en grupp katter som träffas under en speciell natt.

Idag finns det även filmversioner av Cats, varav den första hade premiär på slutet av 1990-talet och den senaste 2019. Den fick dock tyvärr en hel del kritik, trots alla välkända namn i rollerna, bland annat Jennifer Hudson, Judi Dench, James Corden, Jason Derulo, Idris Elba, Taylor Swift, Ian McKellen och Rebel Wilson. Anledningen till varför filmen fick negativa omdömen beror bland annat på att specialeffekterna var obehagliga och att handlingen var svår att förstå.