Opera är en musikform som delar människor i två läger. Det finns många som absolut älskar denna klassiska musikinriktning och andra som inte alls uppskattar den, eller finner den svår att ta till sig eller förstå. Oavsett vad man tycker så har operan en lång tradition i vårt samhälle och inom denna genre har det skapats en rad olika klassiska och ikoniska verk. Dessa passar bra att uppföra vid de allra flesta tillfällen och högtidligheter, oavsett om de är lyckliga eller sorgsna sådana. Ett klassiskt operaverk kan helt enkelt inte bli fel.

Många tänker kanske att operamusik inte alls är passande på bröllop, men då glömmer man ofta att många av de bröllopsmarscher som idag förknippas med bröllop kommer från operor eller pjäser av olika slag. Dessutom finns det många fina musikstycken inom operagenren som handlar om kärlek och passion, något som naturligtvis lämpar sig extra bra på ett bröllop. Vill man inte ha den där enormt kraftfulla sången som kännetecknar en opera så går det naturligtvis bra att använda själva musikstyckena, men att arrangera om dem och framföra dem på ett annat sätt.

Även vid mer sorgliga tillfällen som under en begravning eller minnesgudstjänst kan operamusik vara mycket passande. Dessa musikstycken är ofta vackra och fyllda av känsla, vilket kan vara fint när man tar avsked av en person. Att anordna begravningar kan vara både stressigt och mentalt påfrestande då man är i sorg. Dessutom är det, som tur är, en ovan uppgift för de flesta människor. Därför kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga och vad som måste göras. Tänk dock alltid på att det finns professionell hjälp att få. Välrenommerade begravningsbyrån lova begravning finns tillgängliga över hela landet och kan hjälpa dig igenom hela processen – i allt från vilken pappersexercis som krävs till valet av musik på begravningsgudstjänsten.

Operamusik passar även mycket bra vid andra högtidliga tillfällen såsom invigningar, lanseringar, ceremonier och festligheter av alla upptänkliga slag. Det är bara fantasin som sätter gränser. Det känns dock viktigt att påminna om denna unika och fantastiska musikgenre som tyvärr ofta faller i glömska när man planerar olika tillställningar. Detta är kanske just för att operamusiken kan upplevas som lite svår – men den är verkligen värd en chans. Lyssna och njut!