RockRock

MusikalerMusikaler

Nybörjarinstrument – gitarr och piano

Gitarr och piano är två av favoriterna när det gäller nybörjare, speciellt om det är barn som vill lära sig instrument. Anledningen till varför dessa två är de populäraste instrumenten är bland annat att de är lätta att hitta. Det finns alltid någon i samhället som vet hur man spelar och har tillgång till instrumentet. En annan anledning till varför gitarr och piano är så populära är att de är relativt lätta att lära sig.

Tonen

En faktor som avgör varför gitarr och piano blivit så populära beror på att du inte behöver skapa tonen. Det spelar ingen roll vem som sätter sig framför ett piano, trycker hen ner C-tangenten kommer det låta som ett C. Det spelar ingen roll hur mycket kunskap och erfarenhet personen har sedan tidigare. För en gitarr gäller i stort sett samma sak, skillnaden är att gitarrer måste stämmas lite oftare. Det finns dock gitarrer som är självstämmande idag, vilket kan komma väl till hands om du är nybörjare. Det finns även mobilapplikationer som kan hjälpa dig.

Vilket instrument ska du välja?

Det finns många fördelar med att välja både gitarr och piano. Vilket du ska välja är något du måste bestämma själv. Här kommer dock några fördelar med varje instrument som förhoppningsvis gör valet lättare, om du bestämt dig för att lära dig spela antingen gitarr eller piano. Det viktigaste att känna till är att det alltid är lättare för barn att lära sig. Som vuxen kan det vara lite svårare om du inte har någon tidigare erfarenhet av att läsa musik och spela instrument.

Piano

Ett piano låter dig spela all möjlig musik, från populära poplåtar till klassiska symfonier. En annan fördel med piano är att det låter dig både kompa med några ackord och spela melodier. Så länge du lär dig alla 88 tangenter så kommer du till slut kunna skapa egen musik. Det kräver dock en hel del träning för att verkligen lära dig.

Gitarr

Det sägs att genom att lära dig fyra ackord på gitarr kommer du sedan kunna spela hundratals olika poplåtar. Ett av de vanligare sätten att spela gitarr, för nybörjare, är att kompa. Det innebär att du endast spelar ackorden och inte själva melodin. En fördel med att välja gitarr som nybörjarinstrument istället för piano är att de är lättare att ta med sig. Ett piano kommer du inte kunna bära med dig ifall du vill spela för kompisar eller ta hem instrumentet från skolan och öva. En gitarr gör dock detta möjligt. En annan sak som är bra att känna till är att gitarr är som lättast om du har tålamod och börjar väldigt enkelt. Det är inte lätt för alla personer att placera sina fingrar på rätt plats, det kan kännas väldigt underligt och du måste böja på fingrarna på ett underligt sätt.

Lär dig spela ett instrument

När du har valt vilket instrument du vill lära dig spela finns det ett antal saker du bör tänka på. Du kanske fortfarande är osäker på om du vill börja spela ett instrument eller inte. Hur ska du lära dig? Själv eller av en musiklärare? Äger du eller har tillgång till ett instrument eller måste du köpa ett?

Att tänka på innan du börjar

Musik är ett stort intresse för många personer, oavsett om de själv kan spela instrument/sjunga eller inte. De flesta älskar att lyssna på sin favoritmusik, det kan skapa en hel del glädje och andra känslor beroende på vad du lyssnar på. En stor del av alla människor tror inte att de kan spela instrument, även fast de aldrig testat. Detta stämmer inte. Du kanske inte är den bästa musikern som finns men genom att lägga ner tid, ha tålamod och inte ge upp kommer även du kunna lära dig. Självklart kommer det hjälpa om du är något musikalisk, att spela instrument är inte för alla.

Börja lära dig ett instrument

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilket instrument du vill spela. När du gjort detta måste du bestämma ifall du vill köpa ett eget eller låna ett instrument. Om du har det instrument du vill lära dig måste du tänka efter hur du ska gå till väga. Vill du lära dig själv eller börja med musiklektioner? Det kan också hjälpa om du har en viss musik du vill fokusera på. Musiklektioner kan bli rätt dyra, speciellt om du har lektioner regelbundet.

Idag finns det fler sätt du kan välja mellan. Det är nämligen möjligt att ta musiklektioner via nätet. Det innebär vanligtvis att du måste bli medlem på en viss plattform där du sedan får tillgång till instruktionsvideor. Det kan även vara möjligt att få live-lektioner och privatlektioner där du får träffa en lärare över Skype.

Har du däremot en väldigt begränsad budget eller har spenderat dina sista kronor på att skaffa ett instrument kan du vända dig till Youtube. Det finns flera hjälpsamma videor där musiker visar dig hur du spelar instrumenten steg för steg. Det kostar dessutom ingenting att titta på dessa videor. Vissa större youtubers erbjuder även privatlektioner, liknande de plattformar som riktar sig just till att lära sig spela instrument. De kan vara en aningen billigare jämfört med de största, populäraste plattformarna.

Köp ditt första instrument

Då du är redo att köpa ditt första instrument rekommenderas det att du tar en bra titt på din budget. Ett bra instrument kan nämligen kosta en hel del och det är viktigt att du väljer ett som håller hög kvalitet. Priset varierar även en hel del beroende på vilket instrument du vill köpa.

Du bör även bestämma dig för om du vill köpa ett billigare instrument, om du inte har mycket pengar, eller spara pengar tills du har råd med det dyrare.

Olika alternativ på var du kan köpa instrument

För att vara säker på att du får ett instrument av hög kvalitet bör du besöka en musikaffär. Där kan du dessutom få hjälp att hitta det som passar dig bäst. Men många gånger är dessa instrument relativt dyra. Vad du kan göra istället är att prata med folk i din omgivning, ibland är det de som har bortglömda instrument liggande någonstans som du kan få köpa för en billigare peng. Samtidigt får du vara beredd på att vissa äldre instrument faktiskt är bättre än de nya och kan därmed kosta mycket mer.

Skulle du bo i en storstad finns det möjlighet att hyra instrument. Då betalar du en summa då och då, beroende på hur länge du vill använda instrumentet. Det kan vara ett smart sätt att lära dig spela innan du kan köpa ett eget instrument.

Ett sista alternativ är att ta en titt på begagnade instrument. Besök hemsidor som Blocket för att se ifall det finns någon som säljer sitt gamla instrument. Ett tips om du väljer detta alternativ är att be en kunnig person om hjälp. De kan dubbelkolla att instrumentet fungerar som det ska samt att du inte betalar för mycket.

Rock i Sverige

Rock har länge varit en väldigt populär musikgenre, dock främst i andra länder. Men Sverige har även en hel del med musiken att göra. Här kan du läsa lite mer om musikgenrens framfart i vårt avlånga land.

Rockmusiken utvecklades först i Storbritannien och spred sig sedan vidare över Europa och till oss i Sverige. En av våra tidigaste rockgrupper var The Violents. The Violents influerades av en rad liknande grupper, främst från USA och Storbritannien. Rockgruppen bildades år 1959 och hade Jerry Williams som frontfiguren. Dock blev inte Williams del av gruppen förrän ett par år efter att de bildades. Han kom dock till att bli en av personerna som påverkat rocken som mest här i Sverige. När gruppen lades ner år 1966 valde Williams att gå vidare med en solokarriär.

En annan svensk legend inom rockmusiken är Owe Thörnqvist. Förutom The Violents är han en av de första och största rockmusikerna i Sverige. Han föddes på slutet av 1920-talet och började sin musikkarriär i början av 1950-talet. Han är bland annat känd för sin låt “Varm korv boogie”. Thörnqvist sägs fortfarande vara aktiv idag trots att han är över 90 år gammal.

The Rolling Stones och rock i Storbritannien

USA och framförallt Storbritannien blev hem till den tidigaste rockmusiken. Det var genom radio och artistutbyten som musiken färdades mellan länderna. USA sägs vara landet där det hela började, men det var Storbritannien som fick rocken att verkligen växa och utvecklas.

The Rolling Stones

The Rolling Stones är en av de populäraste rockgrupperna som verkligen har påverkat musikgenren. Denna grupp bildades i början på 1960-talet och slog igenom efter endast ett par år. Musiken har, sedan sin start, inspirerats en hel del av bluesmusiken från USA, vilket även är ett kännetecken hos andra rockgrupper som slog igenom under den tiden. The Rolling Stones har under sin karriär släppt en rad med stora hits som tagit världen med storm, till exempel The Last Time och (I Can’t Get No) Satisfaction.

Tillsammans med The Beatles, har The Rolling Stones, varit de största och populäraste brittiska musikgrupperna någonsin. När The Rolling Stones först slog igenom fick de dock en hel del negativa kommentarer från kritiker som ansåg att gruppens musik var “farlig”, och på grund av detta inte förtjänade den positiva uppmärksamheten The Beatles fick. Det “farliga” var dock vad som fick ungdomar att fasta för musiken, vilket ledde till att de blev så populära.

Hair

En av de mest omtalade musikalerna genom tiderna är Hair. Den hade premiär på slutet av 1960-talet och har sedan dess spelats över hela världen, i nya uppsättningar, och den finns även som film. Filmen kom ut år 1979 och är fortfarande en av de populäraste musikalfilmerna.

Om musikalen Hair

Hair hade som sagt premiär år 1967 på off-Broadwayscenen i New York. Den skrevs av Gerome Ragni och James Rado och Galt MacDermot skrev musiken. Endast ett år efter premiären flyttade musikalen vidare till Broadway där den visades, eller spelades, i över 1700 föreställningar. Hair blev den allra första musikalen att flyttas till Broadway från off-Broadwayscenen, och det skedde mindre än ett år efter att den hade premiär.

Hair är en av musikalerna som aldrig slutar vara aktuell. Det är en musikal som har skapat rubriker och väckt en hel del uppståndelse sedan sin premiär. Hair handlar om 60-talets hippiekultur och förespråkade bland annat antirasism, sexuell frihet och droger. Förutom dess tema fick musikalen en hel del uppmärksamhet eftersom den flyttades till Broadway efter att endast ha visats i några månader på off-Broadwayscenen.

Precis som en musikal bör vara är Hair baserad mycket på musik. Den är även uppbyggd kring alla karaktärers berättelse. Några av musikalens mest kända låtar är The Flesh Failures, I Got Life och Aquarius.

När musikalen spreds vidare till Europa var den första versionen producerad i Sverige. Den hade premiär ett år efter den amerikanska premiären. Därefter har Hair fortsatt att produceras i olika delar i världen, i olika versioner.

Cats

En av de mest kända musikalerna i världen är Cats. Det är en riktig dansmusikal som hade premiär år 1981. Cats skrevs av den välkända kompositören Sir Andrew Lloyd Webber och musikalens texter bygger bland annat av T.S. Eliots dikter från De knepiga katternas bok som bearbetats.

Cats – en riktigt välkänd dansmusikal

Premiären av Cats skedde i London och därefter spelades den, utan uppehåll, i 20 år. Den spelades även på Broadway och har fortsatt att skapas i nya uppsättningar. Vad som gör musikalen så unik är att den, till skillnad från andra musikaler, saknar en talad dialog. Handlingen är baserad på T.S. Eliots dikter och visar en grupp katter som träffas under en speciell natt.

Idag finns det även filmversioner av Cats, varav den första hade premiär på slutet av 1990-talet och den senaste 2019. Den fick dock tyvärr en hel del kritik, trots alla välkända namn i rollerna, bland annat Jennifer Hudson, Judi Dench, James Corden, Jason Derulo, Idris Elba, Taylor Swift, Ian McKellen och Rebel Wilson. Anledningen till varför filmen fick negativa omdömen beror bland annat på att specialeffekterna var obehagliga och att handlingen var svår att förstå.

Har du frågor om hemsidan? Fyll då i kontaktformuläret så återkommer vi till dig med svar.

urbanworld.nu – spela instrument, rockgenren och populära musikalerurbanworld.nu – spela instrument, rockgenren och populära musikaler