Trender inom musik kommer och går, men vissa motiv fortsätter att förekomma i sånger genom åren. Ett sådant motiv är rosen. Säkert kan du spontant komma på mer än en sång där rosor förekommer, oavsett om det är en psalm, barnvisa eller poplåt. Läs vidare för att få veta mer om rosen som motiv och metafor i musiken, och hur du kan skaffa egna stockrosor som kanske inspirerar till en sång.

Vad symboliserar rosen?

Rosen förknippas främst med kärlek, och det är också i kärlekssånger som rosor oftast förekommer, som “Kiss from a rose” av Seal, eller Bette Midlers “The Rose”. På svenska finns “Min älskling (du är som en ros)” av Evert Taube, som talar om evig kärlek. Rosen som kärlekssymbol förekom redan i det antika Grekland och förknippades med Adonis och Afrodite.

Även låtar om olycklig kärlek använder rosen som motiv, eller snarare dess taggar. Ett exempel är “Every rose has its thorn” av bandet Poison. Kontrasten mellan den vackra rosen med sina dolda vassa taggar är så målande att liknelsen fortsatt vara populär bland låtskrivare. Metaforen må vara poetisk, men taggar i verkliga livet är mindre roligt. Vill du ha vackra blommor utan taggrisk är stockrosor som du hittar på https://flo-rea.com/ ett bra alternativ som finns i flera färger. Stockrosor brukar blomma flera år och är lättodlade.

Rosens färger

Den röda rosen symboliserar romantik, men rosor förekommer även i andra färger med egna betydelser. Stockrosorna hos https://flo-rea.com/ finns bland annat i purpur, som symboliserar rikedom eller djup kärlek, ljusrosa som symboliserar vänskap och gult som symboliserar värme. Blå rosor betyder hemliga budskap, och vita rosor symboliserar bröllop eller sympati.

Rosor i sagor och litteratur

Rosor är ett vanligt motiv även i litteraturens värld, och många sånger hämtar inspiration härifrån. Många svenska barn har sjungit om att “Törnrosa var ett vackert barn”. Snövit med sina läppar röda som rosen är också en känd sagofigur som inspirerat flera sånger. Det har även Shakespeares Romeo och Julia gjort, särskilt med frasen “a rose by any other name would smell as sweet”, som inspirerat flera låtar. Även i de här exemplen återkommer rosen som symbol för skönhet och kärlek, liksom dess farliga taggar.

Fler roslåtar

  • En säng av rosor – Darin
  • Rose garden – Lynn Anderson
  • Rosor från en loser – Miriam Bryant
  • A rose by any other name – The Drifters
  • Roses are red – Aqua
  • Tiotusen röda rosor – Vikingarna