Det finns många olika sätt att fira jul på, och eftersom det är en högtid som är älskad av väldigt många så kan ett traditionellt firande ändå innebära olika saker för olika familjer. Hur julafton spenderas beror ofta också på om det är barn med i bilden eller inte, men saker som god mat, musik och julklappar är ändå inslag som finns hos de allra flesta.

Olika typer av julklappsutdelning

När barnen är små ligger ofta mest fokus på dem under både december och julafton, och det blir ofta många fler julklappar än innan de kom. Men har ni inga barn eller om de vuxit upp och är lite större, kan andra varianter av julklappsutdelning vara aktuellt. Många vuxna tycker att det numera klassiska julklappsspelet är roligt, plus att det tar udden av pressen att behöva lägga mycket pengar på en massa klappar. I det här spelet kan ni skaffa många roliga och mindre saker att ge bort, och har inte alla en god ekonomi blir det här ett lättare sätt även för dem att känna sig delaktiga och på samma plan som alla andra. Ett annat alternativ är att fokusera på barnens klappar först och sedan spela julklappsspelet er vuxna emellan när barnen gått och lagt sig. Att skapa sina egna traditioner i familjen, och att hitta sitt sätt att göra saker på, är en del av det som gör julen så speciell.

Julmusiken som en röd tråd under julen

En annan detalj som brukar gå som en röd tråd genom mångas julfirande, är musiken. Ofta hörs julmusiken spela i bakgrunden när granen ska kläs, när det pysslas i köket med all mat som ska fram på julbordet, och även senare på kvällen när det börjar lugna ner sig och bara myset återstår. Finns det någon i familjen som är musikalisk kan det verkligen förgylla julafton, med musikquiz eller bara njutningen av att lyssna på någon som är duktig på att exempelvis spela gitarr, fiol eller piano. För många är julen sannerligen en familjehögtid, full med traditioner och för familjen viktiga aktiviteter. Men hur traditionstyngda de här dagarna än må vara, finns det också en glädje och spänning i att testa och upptäcka vad som skulle kunna bli nya traditioner, så var inte rädda för att prova nya saker. Kanske julklappsspelet?