En av de mest omtalade musikalerna genom tiderna är Hair. Den hade premiär på slutet av 1960-talet och har sedan dess spelats över hela världen, i nya uppsättningar, och den finns även som film. Filmen kom ut år 1979 och är fortfarande en av de populäraste musikalfilmerna.

Om musikalen Hair

Hair hade som sagt premiär år 1967 på off-Broadwayscenen i New York. Den skrevs av Gerome Ragni och James Rado och Galt MacDermot skrev musiken. Endast ett år efter premiären flyttade musikalen vidare till Broadway där den visades, eller spelades, i över 1700 föreställningar. Hair blev den allra första musikalen att flyttas till Broadway från off-Broadwayscenen, och det skedde mindre än ett år efter att den hade premiär.

Hair är en av musikalerna som aldrig slutar vara aktuell. Det är en musikal som har skapat rubriker och väckt en hel del uppståndelse sedan sin premiär. Hair handlar om 60-talets hippiekultur och förespråkade bland annat antirasism, sexuell frihet och droger. Förutom dess tema fick musikalen en hel del uppmärksamhet eftersom den flyttades till Broadway efter att endast ha visats i några månader på off-Broadwayscenen.

Precis som en musikal bör vara är Hair baserad mycket på musik. Den är även uppbyggd kring alla karaktärers berättelse. Några av musikalens mest kända låtar är The Flesh Failures, I Got Life och Aquarius.

När musikalen spreds vidare till Europa var den första versionen producerad i Sverige. Den hade premiär ett år efter den amerikanska premiären. Därefter har Hair fortsatt att produceras i olika delar i världen, i olika versioner.