Gitarr och piano är två av favoriterna när det gäller nybörjare, speciellt om det är barn som vill lära sig instrument. Anledningen till varför dessa två är de populäraste instrumenten är bland annat att de är lätta att hitta. Det finns alltid någon i samhället som vet hur man spelar och har tillgång till instrumentet. En annan anledning till varför gitarr och piano är så populära är att de är relativt lätta att lära sig.

Tonen

En faktor som avgör varför gitarr och piano blivit så populära beror på att du inte behöver skapa tonen. Det spelar ingen roll vem som sätter sig framför ett piano, trycker hen ner C-tangenten kommer det låta som ett C. Det spelar ingen roll hur mycket kunskap och erfarenhet personen har sedan tidigare. För en gitarr gäller i stort sett samma sak, skillnaden är att gitarrer måste stämmas lite oftare. Det finns dock gitarrer som är självstämmande idag, vilket kan komma väl till hands om du är nybörjare. Det finns även mobilapplikationer som kan hjälpa dig.

Vilket instrument ska du välja?

Det finns många fördelar med att välja både gitarr och piano. Vilket du ska välja är något du måste bestämma själv. Här kommer dock några fördelar med varje instrument som förhoppningsvis gör valet lättare, om du bestämt dig för att lära dig spela antingen gitarr eller piano. Det viktigaste att känna till är att det alltid är lättare för barn att lära sig. Som vuxen kan det vara lite svårare om du inte har någon tidigare erfarenhet av att läsa musik och spela instrument.

Piano

Ett piano låter dig spela all möjlig musik, från populära poplåtar till klassiska symfonier. En annan fördel med piano är att det låter dig både kompa med några ackord och spela melodier. Så länge du lär dig alla 88 tangenter så kommer du till slut kunna skapa egen musik. Det kräver dock en hel del träning för att verkligen lära dig.

Gitarr

Det sägs att genom att lära dig fyra ackord på gitarr kommer du sedan kunna spela hundratals olika poplåtar. Ett av de vanligare sätten att spela gitarr, för nybörjare, är att kompa. Det innebär att du endast spelar ackorden och inte själva melodin. En fördel med att välja gitarr som nybörjarinstrument istället för piano är att de är lättare att ta med sig. Ett piano kommer du inte kunna bära med dig ifall du vill spela för kompisar eller ta hem instrumentet från skolan och öva. En gitarr gör dock detta möjligt. En annan sak som är bra att känna till är att gitarr är som lättast om du har tålamod och börjar väldigt enkelt. Det är inte lätt för alla personer att placera sina fingrar på rätt plats, det kan kännas väldigt underligt och du måste böja på fingrarna på ett underligt sätt.