Rock har länge varit en väldigt populär musikgenre, dock främst i andra länder. Men Sverige har även en hel del med musiken att göra. Här kan du läsa lite mer om musikgenrens framfart i vårt avlånga land.

Rockmusiken utvecklades först i Storbritannien och spred sig sedan vidare över Europa och till oss i Sverige. En av våra tidigaste rockgrupper var The Violents. The Violents influerades av en rad liknande grupper, främst från USA och Storbritannien. Rockgruppen bildades år 1959 och hade Jerry Williams som frontfiguren. Dock blev inte Williams del av gruppen förrän ett par år efter att de bildades. Han kom dock till att bli en av personerna som påverkat rocken som mest här i Sverige. När gruppen lades ner år 1966 valde Williams att gå vidare med en solokarriär.

En annan svensk legend inom rockmusiken är Owe Thörnqvist. Förutom The Violents är han en av de första och största rockmusikerna i Sverige. Han föddes på slutet av 1920-talet och började sin musikkarriär i början av 1950-talet. Han är bland annat känd för sin låt “Varm korv boogie”. Thörnqvist sägs fortfarande vara aktiv idag trots att han är över 90 år gammal.